Організація харчування вихованців в закладі дошкільної освіти
Основні
нормативні документи, які регламентують організацію харчування в закладі
дошкільної освіти
Закон України "Про дошкільну освіту"
Закон України"Про дитяче харчування"
Закон України "Про безпечність харчових
продуктів"
ПОСТАНОВА КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"
За
організацію харчування дітей в ЗДО відповідає директор, старша медична сестра.
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону
є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для
нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі. Режим
харчування дітей в закладі дошкільної
освіти відповідає режиму роботи
закладу та вікових груп і затверджений директором.
Харчоблок забезпечений достатньою кількістю кухонного посуду, інвентарю,
санітарним і спеціальним одягом (халати, фартухи, хустки, ковпаки тощо) все
промарковане, використовується лише за призначенням та замінюються при
забрудненні.
Згідно норм на харчоблоці знаходяться всі необхідні миючі, дезінфікуючі
засоби та методичні рекомендації по їх застосуванню, розроблені на основі
«Регламенту із застосування дезінфікуючих засобів», з метою дезінфекції об’єктів.
Санітарно-гігієнічний стан харчоблоку та допоміжних приміщень відповідає
вимогам «Санітарних правил» та охорони праці.
Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є:
енергетична цінність раціону харчування, що відповідає енерговитратам дітей;
збалансованість та максимальна різноманітність раціону; технологічна та
кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та
зберігає вихідну харчову цінність; забезпечення санітарно-гігієнічних норм
(дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх
транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:
організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття
безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній
кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування
страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування
здійснюється згідно з чотирьохтижневим меню ; щодня на
кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з
урахуванням примірного чотирьохтижневого меню,
картотеки страв складається меню-розкладка окремо для двох вікових груп – дітей
віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених
норм харчування; кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює
якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий
посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються
протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного
дня і є показником якості роботи кухарів.
Кожного дня, старшою медичною сестрою закладу ведеться огляд працівників
харчоблоку на гнійничкові захворювання, який фіксується в журналі здоров’я
працівників харчоблоку. Систематично контролюється проходження працівниками
харчоблоку медичних оглядів, відповідно до чинного законодавства.
Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку,
технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів
реалізації, виконанням норм харчування міською СЕС.
Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини
регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і
завозяться в заклад 2-4 рази на тиждень. Медичною службою закладу здійснюється
постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування
надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, які
свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.
Термін реалізації визначається підприємством, постачальником, тому продукти
харчування з обмеженим терміном реалізації (молоко, кисломолочні продукти,
м’ясо, ковбаса, риба, тощо) реєструється в журналі «Журнал бракеражу сирих
продуктів», де обов’язково фіксуються дати та час останнього терміну
реалізації.
Завідуючий господарством та
старша медсестра ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у
«Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник
тощо. Безпека і якість продуктів харчування та продовольчої сировини залежить
від умов їх зберігання, у тому числі від температури, вологості. Комора на
харчоблоці, де зберігаються продукти харчування, мають достатню вентиляцію,
суха та з природнім освітленням. Стан овочів при зберіганні контролюється 1-2
рази на тиждень.
Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів медсестра веде
«Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу
кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його
корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування
проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей
відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких
продуктів харчування.
Старша медична сестра закладу контролює виконання меню і якість страв,
проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань
раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності
харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування,
профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій..
Директор, старша медсестра, вихователі груп
закладу дошкільної освіти проводять
інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо
організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон
дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику
батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних
зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та
на web-сайті ЗДО.
Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в
інформаційних куточках груп та харчоблоку, web-сайті ЗДО, щодня розміщується
меню.
Вартість харчування дітей у ЗДО з січня 2022 року становить:
Відповідно до рішення виконавчого комітету Маловисківської міської
ради від 13.01.2022 року №1 вартість харчування дітей у ЗДО з січня 2022 року
становить - 40 грн ( 16,00 грн - бюджетні кошти, ,24,00 грн - батьківська
плата)
Пільги на харчування:
Пільгами на харчування користуються наступні категорії
дітей:
·
діти-інваліди;
·
діти-сироти;
·
діти, позбавлені батьківського піклування;
·
діти учасників війни, учасників бойових дій, ветеранів війни, інвалідів
війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус
ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
·
діти, переміщені із тимчасово окупованих територій та зони проведення
антитерористичних дій;
·
діти із малозабезпечених сімей (при наявності відповідних документів);
·
діти бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної
цілісності та державного суверенітету на сході України;
Як поповнити організм малюка вітамінами в зимово – весняний період?
У зимово – весняний період скорочується асортимент овочів та фруктів, немає свіжих ягід та зелені, а збережені овочі та плоди значно збіднені вітамінами в процесі їх зберігання.
Наприклад, такий продукт харчування як картопля містить дуже мало вітаміну С. Вже у грудні зміст його зменшується наполовину. А також вітамін С губиться під час приготування картоплі.
Важливим джерелом вітаміну С в зимовий час є капуста. Високої якості, свіжа, білокачанна капуста містить стільки ж вітаміну, скільки апельсини та лимони.
На відміну від картоплі, капуста зберігає вітаміни майже без зниження протягом 6-7 місяців. В зимово – весняний період необхідно давати дітям салат зі свіжої або квашеної капусти.
Правильно заквашена капуста з розсолом зберігає 70-80% вітаміну С.
З самої ранньої весни, як тільки з’явиться зелена цибуля, дітям необхідно давати її постійно під час будь – якого прийому страв. Взимку цибулю можна вирощувати вдома на підвіконні. Зелена цибуля містить вітамін С, каротин, вітамін В.
Вона дуже багата солями калію, заліза та перевищує всі овочі та фрукти по кількості кальцію. Зелена цибуля – важливий компонент багатьох салатів.
Багата вітаміном С чорна смородина та шипшина. Їх необхідно заготовляти на зиму.
Чорна смородина, перетерта з цукром, містить приблизно 80-100 мг вітаміну С. Дві чайні ложки забезпечать 80% денної потреби дитині від 3 до 6 років. Ця кількість смородини достатня для приготування склянки смачного напою, який краще давати дитині два рази на день до основного харчування, якби про вітамінізувати весь прийом страв.
Відвари з шипшини в зимово – весняний період повинні обов’язково включатись в раціон дитячого харчування. Плоди шипшини багаті залізом. Стакан відвару з шипшини з 20 грам плодів поповнює вітамінний склад і збагачує його залізом (32% добової потреби).
Цінним джерелом вітаміну С є цитрусові – апельсини, грейпфрути, лимони і мандарини.
Вітамін С добре зберігається в них до весни. У всіх цих продуктах міститься і вітамін Р (рутин) , який підвищує засвоюваність вітаміну С.
Соки, безперечно дуже корисні для дітей. Вони містять органічні кислоти, глюкозу, фруктозу, цукрозу, мінеральні солі та мікроелементи. Проте вони не можуть бути основним джерелом вітаміну С.
Соки дітям давати треба, але одночасно треба потурбуватись і про другі джерела вітаміну С.
Певні труднощі в зимово – весняний період виникають і в забезпеченні дитячого організму вітаміном А.
В молоці, сметані, вершковому маслі та жовтку яйця в зимовий період цього вітаміну мало.
Реальним джерелом каротину взимку є морква. В червоній морквині міститься до 9 мг каротину. Тому в зимовий період морква повинна бути щоденним продуктом для дитини.
Ранньою весною багато вітаміну С і А містить кропива, яку можна використовувати для салатів та супів.
Багата вітаміном А і печінка. Найвищий вміст вітаміну А в яловичій печінці. 10-15 грамів печінки в день покривають добову потребу в цьому вітаміні. Вітамін А володіє властивістю накопичуватись в організмі «про запас». Тому страва зі 100 грам печінки навіть раз на тиждень дає можливість поповнювати його дефіцит, що дуже важливо для послаблених та часто хворіючих дітей.
Крім вітаміну А в печінці багато вітаміну В, заліза, фосфору і високий вміст повноцінних білків. Краще готувати оладки – вони ніжніші і м’якіші ніж печінка, яка приготовлена кусками, і діти їдять їх більш охоче.
Можна також приготувати паштет, але його необхідно запекти і зберігати в холодильнику не більше 12 годин.
Пам’ятка для батьків
Режим харчування дитини вдома
перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу; під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись; після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.
У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.
Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі: привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо); виховувати слухняність, пошану до дорослих;заохочувати висловлювати прохання; навчати словам ввічливості.
Щоб харчування дітей у вихідні дні відповідало фізіологічним нормам, батьки
повинні знати, скільки і яких продуктів дитині необхідно отримати упродовж дня
в залежності від віку, вміти вірно розподілити їх за прийомами страв,
поєднувати страви, дотримуватись режиму, близького до режиму в дитячому садку.
У харчуванні дітей
використовуються різноманітні сорта м’яса і яловичина, птиця (крім гусей та
качок), кролики, молода баранина, для старших дітей нежирна свинина. В окремі
дні можна включити сосиски, але необхідно пам’ятати, що фізіологічна цінність
їх нижче від натурального м’яса.
Необхідно використовувати і такі цінні рослини білкові продукти як горох,
квасоля, соя. У них багато вітамінів групи В, калію та інших мінеральних
речовин. В ті дні, коли немає достатньої кількості м’яса або риби включають
страви з бобових – суп-пюре гороховий, гарнір з зеленого горошку. Підвищити
кількість тваринного жиру можна також за рахунок негострих сортів сиру.
Не рекомендується давати дітям більше одного яйця в день. Можна викликати
алергічну реакцію у дитини. Рибу дають частіше, у тому числі морську. Вона
містить цінний набір амінокислот, вітамінів та мікроелементів, які добре
перетравлюються та засвоюються.
Щоб урізноманітнити
харчування дітей у вихідні дні, необхідно слідкувати за меню дитячого закладу
протягом тижня і вдома готувати інші страви.
Беручи до уваги, що діти у
вихідні дні, особливо старшого віку, більше часу проводять на повітрі,
займаються активними іграми, спортом, в меню для них необхідно включити більше
м’яса, риби, масла вершкового, сиру.
У вихідні дні особливу увагу звертають на ІІ страви, які
не завжди можуть бути приготовані в дитячому садку. Наприклад: кабачки фаршировані м’ясом та рисом, котлетки та
ковбаски «Белін» з риби, страви з печінки, страви з кролика.
З овочевих страв також вибирають
страви, які протягом тижня в меню дитячого садка не включались.
Для виконання норми білка дітям
необхідно включати в харчування у вихідні дні страви з сиру кисломолочного.
Приготовлений в домашніх умовах сир кисломолочний можна давати в натуральному
вигляді – з фруктовою підливою, з вершками або сметаною, з молоком, з медом.
Яка повинна
бути вечеря вдома?
Багато батьків прагнуть вдома доповнити харчування дітей
жирною та солодкою стравою, тістечками, сметаною, ковбасою, ще гірше сухариками
чи чіпсами, а то і нагодувати незадовго до сну повноцінним домашнім обідом. І
перше і друге приносить дитячому організму шкоду. Під час сну процеси травлення
та обміну речовин різко уповільнюються і щедра вечеря на довгий час
затримується в травневому каналі. Це сприяє надмірному виділенню жиру в
організмі, накопиченню в ньому проміжних речовин, які перешкоджають обміну, і в
результаті виникнення хворобливого стану.
У закладах дошкільної освіти діти отримують достатню
кількість вуглеводів, жирів, а білків особливо тваринного походження нерідко
недостатньо. Тому батькам необхідно щоденно переглядати меню і відповідно
доповнювати вечерю дітей продуктами, багатими білками тваринного походження –
молоком, сиром кисломолочним, рибою, яйцями, сиром твердим, якщо їх не було в
меню дитячого садка.
Найціннішим
джерелом білка в дитячому харчуванні є сир кисломолочний. Батькам необхідно
потурбуватись про те, щоб сир кисломолочний та страви з нього готувались дитині
на вечерю якомога частіше. Якщо на вечерю дитина отримає дитячий сирок, який
містить менше білка, до нього додають стакан кефіру або ряжанки. Сир
кисломолочний можна дати в натуральному вигляді або зробити з нього сирники,
вареники або налисники. До сиру або сирного виробу дають кисіль фруктовий,
компот або стакан молока. Можна дати вареники, особливо дітям з ослабленим
здоров’ям.
Корисний також
мед, його намазують на булочку, додають в кисіль. Мед з молоком, кисломолочними
продуктами сприяє підвищенню гемоглобіну. Дітям з надлишковою масою тіла
рекомендується нежирний кефір 1%, який містить мало жиру, але більше білка.
Необхідно
привчати дітей кефір і молоко їсти з хлібом. Таким чином збагачується
амінокислотний склад страв.
Коли в дитячому
садку не давали протягом дня яйце, то варене яйце можна дати на вечерю зі
стаканом кисломолочного продукту. Яйце також добре поєднується з картоплею,
зеленим горошком, вінегретом. Можна також приготувати омлет з картопляним пюре
та салатом з капусти, огірка, зеленої цибулі.
В окремі дні на
вечерю дітям дають рибні страви, так як і білки риба менше перетравлюється в
порівнянні з м’ясом (1,5-2 години). У домашню вечерю обов’язково необхідно
включати фрукти, овочі та соки, щоб доповнити денне харчування в дитячому садку
вітамінами, мінеральними солями і мікроелементами. Це може бути морквяний,
томатні соки, які дають перед вечерею, фрукти, солодкі соки – виноградний,
сливовий, яблучний, полуничний, персиковий, апельсиновий, нектари – після
вечері.
Морква багата джерелом каротину. Морква повинна бути
щоденним продуктом в харчуванні дітей, особливо в зимово - весняний період.
Тому на вечерю, крім морквяного соку, можна приготувати салат з моркви та
яблука, натертих на великій тертушці з додаванням олії або сметани з цукром.
Можна приготувати морквяні котлети або пудинг. Старшим дітям дають натуральну
очищену моркву, а маленьким натирають на тертушці.
Хліб необхідно
давати дітям і пшеничний і житній.
Можна давати
сир кисломолочний у виробах після термічної обробки (вареники, ліниві вареники,
сирники, запіканки, млинці, ватрушки, сочники, битки, суфле, пудинги.
На сніданок
дітям дають вінегрет з сосискою, яйцем, м’ясом, рибою, оселедцем. Можна
приготувати омлет натуральний, омлет - драчена, омлет з овочами, омлет з ковбасою.
Доповнити сніданок необхідно молоком, какао або кисломолочними продуктами.
У вихідні та
святкові дні дають випічку. Але необхідно підбирати такі вироби з борошна, в
які входить менше жирів, а більше фруктів, горіхів. Дають також солодкі
фруктові напої, желе фруктове, морозиво. Вони більш корисні ніж тістечка.
У дитячому
харчуванні необхідно систематично використовувати сезонні овочі та фрукти.
Мед у харчуванні дітей.
Мед з давніх-давен віднесено до неперевершених,
загальнозакріпювальних та тонізуючих засобів при виснаженні, перевтомі,
нервовопсихічних навантаженнях, ослабленні організму після перенесених
захворювань. Він корисний для людей різного віку.
Мед бджолиний квітковий складається на 70 - 75 % з
інвертного цукру (суміш глюкози та фруктози). Калорійність 100 г меду 308 ккал. Важлива складова частина —
органічні кислоти, ферменти, фітоциди, антибіотики та інші біологічні активні речовини.
Вітаміни в меді, за виключенням фолієвої кислоти, містяться в незначній кіллькості.
По вмісту мікроелементів в найбільш прийнятній для організму формі
мед серед продуктів харчування не має собі рівних.
Найбільша кількість мікроелементів в квітковому меді, коли нектар збирається з різних квітів, в склад меду входить 60 різних інгредієнтів.
Регулярне вживання бджолиного
меду сприяє імунобіологічній активності організму та стійкості до інфекційних хвороб,
підвищенню кількості еритроцитів та гемоглобіну в крові, дітям корисно давати
мед з молоком, кефіром. Можна додавати його в киселі, компоти, фруктове пюре. Залюбки діти їдять печені яблука
з медом (мед додають до готових печених яблук). Доцільно використовувати мед з кислим соком за смаком,
наприклад, лимонним або яблучним. У кислому середовищі його протимікробна дія проявляється найсильніше.
Мед нагрівати неможна, так як при
нагріванні не тільки погіршуються смакові якості, а й
губиться його аромат, знижується ферметивна активність і бактерицидність, руйнуються біостимулятори,
тобто все живе, що складає корисність меду і визначає його лікувальну властивість.
Бажано,
щоб мед щоденно входив в раціон харчування дітей. У дошкільному віці достатньо 15 - 20 г меду в день (2 чайних ложки).
Необхідно пам'ятати, що ця кількість меду повинна входити в загальну норму
цукру (50 г для дітей раннього віку та 55 г для дошкільного — норма цукру).
Наближається день народження Вашої дитини? Ви хочете потішити її і влаштувати найвеселіше свято з частуванням друзів і розвагами? Тоді ці поради — для Вас
Святковий стіл
у день народження дитини
Найчастіше дитина не бажає обмежитися кількома гостями на своєму святі. Вона хоче запросити на свято всю групу дитячого садка, бо всі діти без виключення — її найкращі друзі.Святкування дня народження у дитячому садку — вдале рішення, до якого вдаються більшість батьків. По-перше, тут є багато можливостей і простору для дитячих веселощів. По-друге, не треба домовлятися з батьками гостей — свято відбудеться під час перебування дітей у дошкільному закладі.А яке ж свято без святкового столу? Не секрет, що у дошкільному закладі не дозволяють частувати дітей тортами з кремом, тістечками та солодкими газованими напоями. Як бути?
Частування дітей у дошкільному закладі
Минули ті часи, коли успіх свята визначали багатством наїдків на столі. Страви мають бути смачними і корисними. Діти не повинні страждати від переїдання та розладу шлунку.
У дошкільному навчальному закладі для харчування дітей заборонено використовувати:• м’ясо та яйця водоплавної птиці• м’ясні обрізки, субпродукти (за виключенням печінки та язика)• річкову та копчену рибу• гриби• соуси, перець, майонез• вироби у фритюрі, зокрема чіпси• газовані напої, квас, натуральну каву• морозиво, кремові вироби тощо
Немає коментарів:
Дописати коментар